vrijdag 27 juli 2012

Tempo

Karel is beduidend sneller te breien dan Jacobus! Ok, ik heb wel heel veel gebreid gisteren en vandaag, maar dan nog! Moet je zien hoe ver ik al ben! Nog een been, staart, de oren en dan kan ik hem vullen en zijn gezichtje doen. En dan nog de broek. In grijs denk ik... of bruin misschien...
Er zit nog wel even werk in, maar toch! Hij wordt iets kleiner en heeft ook wat minder kont, dus hier brei je een stuk sneller doorheen.:)


Dadelijk moet ik werken, dus hij zal nog even moeten wachten. Dit is ook weer een leuk patroon om te breien; je ziet hem zo goed groeien onder je handen, omdat je alles aan 1 stuk breit. En de afwerking (vooral de saaiere dingen van de afwerking) is maar minimaal! Nauwelijks mazen, nauwelijks meer afhechten, geen gepruts met proberen armen en benen gelijk te krijgen; dat is allemaal al automatisch bij het breien ingebakken. Heerlijk!

Saartje voelt zich al aardig thuis en heeft een prominent plekje ingenomen: op de salontafel. Zo kan ze goed bekijken wie er nu weer van mijn breipennen af komt rollen!even naar buiten gluren...


ok, nog 1 foto...

Dan nu: werk aan de winkel (terwijl de rest van Nederland vakantie heeft.... gelukkig zijn in september de rollen omgedraaid;) )
Geniet van het weer en fijne vakantie voor de gelukkigen die straks vertrekken!

grtz,

Ilse


donderdag 26 juli 2012

Saartje


De afgelopen week heb ik druk doorgebreid en nu is ze klaar! Bij Annita (zij maakt het) had ik ook granulaat besteld, zodat ik Saar op de goede manier kon opvullen. Omdat ze van sokkenwol is gemaakt, is het wel even prutsen, met een panty in die smalle armpjes en beentjes, maar het is gelukt! De lol van deze manier van vullen is dat ze beter in verschillende houdingen kan blijven zitten/ liggen.
(en zo voelt ze ook meer als een echt klein beestje, nu er een klein beetje gewicht in zit. Het kan een beetje stom klinken, maar als een knuffel er schattig uitziet is het een afknapper wanneer het voelt of je een zak watten vast hebt.)


Ze kan dus heel keurig zitten.


Of liggen. Dit doet mij denken aan Pilates... 

Of in de clematis klimmen...En ja, dat is een voorjaarsbloeiende clematis 'alpina' en de foto is vandaag genomen. Hij bloeit beter dan ooit......
Nu Saar af is, ga ik eerst aan Karel beginnen. Misschien komt er daarna wel een vriendje of vriendinnetje voor Saar, want ik vond dit patroon wel erg leuk om te maken- en het resultaat is ook zo schattig!
Vanwege de warmte hebben we de fotosessie beperkt gehouden; tijd om lekker onder de parasol te kruipen met een lekker ijsje!

grtz,

Ilse

donderdag 19 juli 2012

Rondbreien


Om heel even een paar toertjes te oefenen met rondbreien, voordat ik begon aan Jacobus, heb ik Wee tree van Barabara Prime gebreid. Even een klein en snel projectje om de vingers soepel te krijgen, zal ik maar zeggen! Als tip bij het patroon staat er ook bij dat je bobbels erin kunt breien, maar ik heb liever een boom zonder klonten.
In het kader van 'Christmas in July' heb ik hem vanmorgen ook maar even opgesierd met een kralensnoer en een ster (dat is een speld trouwens, makkelijker kan niet!). Die kan komende kerst bij mijn verzameling andere boompjes!
Aan de onderkant is hij niet helemaal dicht, dat is wel jammer. Zo is ie niet zo mooi als hanger. Volgende keer dus beter iets kleiner opzetten, wat meerderen en een i-cord in bruin als stammetje; zou een leuke hanger zijn voor in de kerstboom. Er zijn nog wel meer dingen te verzinnen: aan een deurknop bijvoorbeeld, of om een mooi ingepakt kadootje mee te versieren.Inmiddels heb ik ook al weer een aardig eindje aan het aapje gebreid. De kop is klaar en het bovenlijf ook al bijna; nog maar een paar toeren. De armpjes, snuit en oren komen later nog, dus er is nog aardig wat aan te doen! Omdat dit een vrij complex patroon is (makkelijk te volgen door de uitgebreide beschrijving; maar veel meerderen en minderen) vallen er her en der wel wat steken groter uit dan anderen. Er is dus wel te zien dat ik nog een beginner ben, maar ik vind het niet zo storend dat het overnieuw moet. Uiteindelijk wordt dit vast een heel schattig Saartje. Gelukkig heb ik toch lila gekozen in plaats van paars; dan valt het wat minder op als het niet overal even strak gebreid is....
En dan ben ik weer heel wat brei-ervaring verder! Het gaat per slot van rekening al een stuk beter met breien. De laatste keer dat ik een breipen heb weggeschoten is al een hele tijd geleden.... Ik kan nu zelfs breien met Zelda op schoot, zonder dat ik haar steeds op haar koppetje tik.

Zo, nu gauw nog even een paar toertjes voordat ik moet gaan werken ;)

grtz,

Ilse


woensdag 18 juli 2012

SQUEEK...Mijn Discworld character: Death Of Rats, is af, zo ongeveer. Eigenlijk al wel langer, maar ik had hem nog niet laten zien. Om hem helemaal af te maken, moet hij eigenlijk een zeisje hebben, maar dat moet ik nog maken. Ik twijfel nog, of ik dat met papier ga doen, of met fimo klei. Het patroon staat op Ravelry en is van Hanneke Sieben.Het is even prutsen, maar ik vind hem wel heel leuk!
De hoogte heb ik nog niet gemeten, maar ik denk dat hij wel ongeveer zo groot is als Marisol.


In het patroon stond het niet, maar ik heb hem ook achterpootjes en een staart gegeven. Omdat het lijfje zo kort is, vond ik het anders net of ik maar de helft gemaakt had; het leek zo gek! (verder is ie heel normaal...eh..)
Ik had al eens gekeken of er meer patronen van Discworld gemaakt zijn, maar ik kon er niet veel vinden. Niet beschikbaar als patroon althans. Misschien moet ik zelf nog es wat ontwerpen....

Eerst mijn huidige project afmaken, dat is een stuk 'onschuldiger'. Ik ben begonnen aan Jacobus. Het grootste gedeelte van het koppetje is al af, nou de rest nog:). Ik moet ook flink mijn best doen om niet te grote gaten te laten vallen; dit is toch duidelijk een stapje verder qua breien! Ik hoop dat het lukt, want ik vind het een bijzonder mooi patroon.

We zullen zien!

grtz,

Ilse

donderdag 12 juli 2012

Grannies en ijsberen

Ik heb eens even de laatste dingen gedaan aan mijn ijsbeer-eierwarmer; oren, ogen en een neus. Daar zat ie al een week of twee op te wachten....  Deze was bedoeld voor in de winter, voor als ik dan op zondag een lekker gekookt eitje krijg... (hint, hint) Dat zou voor het eerst zijn, maar ik kan altijd blijven hopen. Aan motiverende accessoires zal het niet liggen;)De beren-oren en zijn colletje heb ik zelf in elkaar geïmproviseerd. Door het kleurverloop in het garen vind ik deze trui echt iets hebben van een wintertrui, vandaar de col erbij.Zondag kreeg ik ineens ontzettend zin om weer eens grannies te haken. Nou weet ik dat de term 'grannies' voor allerlei haakblokken gebruikt wordt, maar ik bedoel de oorspronkelijke, echte, officiële granny square. Ik had mijn collectie blauw nog paraat liggen en binnen een paar dagen was het volgende haakwerk klaar!Nu hoef ik alleen nog maar een leuk stofje erbij te zoeken, kussenhoesje in elkaar te zetten en dan is ie af! Dit keer geen schulprandje, maar ik heb hem afgewerkt met een kreeftensteek. Dat vind ik toch ook wel een heel mooie afwerking, ook erg geschikt voor dekentjes.


Allemaal blauwe grannies zonder wit ertussen leek me ook een mooi idee; prompt komt mijn moeder met dezelfde opmerking! Ik heb het blauw nog niet opgeborgen dus!

Mijn moeder heeft twee Jacobusjes gebreid, ze zijn bijna af. Ze was even bij mij om oogjes voor ze uit te zoeken. Wat een leuk patroon is het toch! Deze staat hoog op mijn verlanglijstje!
Jacobus zou ook leuk staan op de oude kinderstoeltjes (van mij en mijn broertje vroeger) die we nu voor onze neefjes in de kamer hebben staan. En voor Zelda. Gisteren heb ik nog even een tasje genaaid, van stevige grijze stof. Ik heb een fleurige blauwe voering gebruikt en op de voorkant de blauwe mandala vastgezet, die ik al eerder gemaakt had. In het midden heb ik hem vastgezet met een mooie splitpen. Het tasje heb ik gevuld met wat kleine kadootjes en heb ik aan mijn collega gegeven, die vandaag voor het laatst was. Uiteraard ben ik vergeten dat op de foto te zetten...Dat overkomt mij altijd met haastig gemaakte spullen. Maar het was een schattig tasje!

Zo kun je zo'n mandala ook leuk gebruiken en ik vond het maar wat handig dat ik er twee paraat had liggen; ik had nog keus ook! Toen heb ik prompt het patroon weer opgezocht en er een in paars met een beetje mintgroen gemaakt. Want je weet maar nooit! En vanmiddag bleek dat deze erg geschikt is als onderzetter voor de theepot. Staat ook nog eens erg leuk... Ik heb ook nog bloempotjes in zulke tinten. Als pannenonderzetter kan dit ook leuk. Deze mandala zal zijn bestemming nog wel vinden!
Ik heb alleen een wazige foto; maar voor de indruk...


Ik heb nog een project dat bijna af is, maar ik ben bang dat die alleen maar leuk is voor 'ingewijden'. Het is een gehaakt figuurtje uit de Discworld-serie (boeken) van Terry Pratchett. (hilarische, vrolijk-cynische fantasy; een intelligente parodie op de wereld- of je vindt het niets en snapt de lol er niet van, of je bent verkocht. Ik ben al jaren verkocht..) Ik zal vanavond eens aan het werk om hem af te krijgen. 

Toch bijzonder: hoe meer ik schrijf over wat er af is, en hoeveel vorderingen ik gemaakt heb met verschillende dingen, hoe meer ik tegen het einde van mijn post het gevoel heb dat ik nog heel veel dingen moet maken! Ik ga gauw verder, want -iets minder creatief- er ligt behalve haak-, naai- en breiwerk, ook nog een stapel strijkwerk op me te wachten... 

grtz, 

Ilse

dinsdag 10 juli 2012

Veiligheidsoogjes aanbrengen

De uitleg...Geregeld kom ik tegen dat er mensen op zoek zijn naar uitleg over veiligheidsoogjes. Zelf heb ik er ook even mee moeten stoeien. Op zich is het vast kijgen niet zo'n probleem, maar er zijn wat handigheidjes en wat dingen om rekening mee te houden. Juist die informatie heb ik niet kunnen vinden, maar zelf moeten ervaren. Als iemand nog aanvullingen heeft: graag!

Veiligheidsoogjes zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten.

De kleinere, van 6 mm zijn ook wel verkrijgbaar met een gladde pen aan het oog en een metalen schildje (achterkantje).


Door het midden van het schildje zie je een streep lopen en helemaal in het midden is een vierkante opening. Houdt het schildje zo, dat de streep iets verdiept ligt. De pen moet door de opening, waarbij de twee pootjes (van die streep in het midden) wat naar achteren komen te staan. Deze zorgen als een soort weerhaakjes dat het schildje niet meer los komt van het oogje.


Deze oogjes vind ik vrij soepel vast te maken, gewoon met de hand. Zorg wel dat je het schildje gelijkmatig over de pen schuift, want als hij scheef zit is dit vaak niet meer te corrigeren. Dit kan een bobbel in je amigurumi's gezichtje opleveren... Deze zijn erg prettig wanneer je met dun garen (en een kleine haaknaald) werkt zoals Catania Fine, omdat de smalle pennen tenminste door het fijne haakwerk kunnen. 

Vaker zie je oogjes met een geribbelde pen en een plastic bol schildje.


Wanneer je met dun garen werkt en een kleine haaknaald, of een heel groot oog wil plaatsen, kan het zijn dat het veiligheidsoogje niet goed door het haakwerk kan. Je kunt proberen er een opening in te creeeren door met je haaknaald tussen twee steken te prikken en wat te rekken. In sommige (extreme) gevallen moet je er met het haken al rekening mee houden, door 1 of 2 vasten te vervangen door 1 of 2 lossen, zodat er een gaatje ontstaat waar je oogje doorheen kan. 

Het schildje kan vastgemaakt worden met de bolle kant naar het oogje, of met de holle kant naar het oogje. Meestal doe ik de bolle kant naar het oogje toe.Het grootste, breedste deel van het schildje zit dan diep in je amigurumi. Het brede deel van het schildje is groter dan het oogje. Zou je hem andersom vastmaken, dan zie je de rand vaak terug, ook nog na het opvullen. Hoe ronder je amigurumi, hoe duidelijker het te zien is. 
Nog een reden om oogjes 'bol' te monteren: als je ze vrij dicht bij elkaar zet, kunnen de schildjes van beide ogen elkaar in de weg zitten. 

Wat een reden zou kunnen zijn om de oogjes 'hol' te monteren: dus met het brede deel naar het oogje toe: Als je een amigurumi hebt met een heel plat gezicht (dan heb je niet zo'n last van de rand), kunnen de ogen niet anders dan loodrecht op je haakwerk zitten. Zo zitten ze netjes en recht. Druk ze niet te strak aan!! Deze oogjes zijn, afhankelijk van van welke fabrikant ze afkomstig zijn, soms lastig met de hand vast te maken. De plastic schildjes even zacht laten worden in warm water schijnt te helpen. 
Wat ik wel doe is: eerst zorg ik dat het schildje vast op het uiterste puntje van de pen zit. Ik zet mijn duim tegen het oogje (dat mag niet beschadigen!), leg twee platte dingen ( meestal de handvatten van mijn haaknaalden) tegen het schildje- met een beetje ruimte in het midden waar de pen door zal steken. Zo kun je wat meer kracht zetten, zonder dat je randen in je vingers drukt. 
Spaar ook niet al je oogjes op; de eerste twee gaan vaak nog wel, maar als je er tien achter elkaar wil doen... 

En er zijn er ook met een plastic ring.


Aan de ene kant van de ring zitten 4 kleine puntjes, aan de andere kant zit een kleine verhoging in de ring en 4 inkepingen. De puntjes zorgen voor grip in je haakwerk, de inkepingen aan de andere kant zorgen ervoor dat de ring wel op het oogje aangebracht kan worden, maar er niet meer af kan. De ring moet dus met de tandjes/ puntjes naar het oogje toe over de pen geschoven worden. 


Deze zijn in mijn ervaring goed met de hand vast te maken. Bij deze oogjes heb je dus ook kans op de brede ring, vlak onder je haakwerk. Dit kan zichtbaar zijn. Als dat bezwaarlijk zou zijn (afhankelijk van de vorm van je amigurumi) kun je overwegen om een ander type oogje te nemen. Het scheelt al wel als je het oogje niet maximaal aandrukt. Voor alle oogjes geldt: 
*Druk ze niet helemaal maximaal aan! Dat is namelijk geen mooi gezicht. Net als met oorstekertjes: wel vast, maar genoeg speling om er nog wat mee te kunnen draaien: dat vind ik het mooiste resultaat geven. 
*Vast is vast! De reden dat er toch nog gewaarschuwd wordt met kleine kinderen, is dat het risico bestaat dat ze het oogje met achterkantje en al uit je haak- (of brei- of naai-)werk trekken. Kleine kans, maar toch. 
Kijk dus eerst goed waar je de oogjes wil hebben (steek ze vooral ook allebei al in het haakwerk om de positie te bepalen.) Onthoud de plek door er een steekmarkeerder aan te hangen. 
*overweeg ook eens om de oogjes extra op te sieren met een gehaakte rand, een rand van vilt, pailletjes, borduurwerk etc. (Dat zorgt er ook voor dat het effect van een brede achterkant minder opvalt. )Binnenkort nog een post over veiligheidsoogjes versieren; hoe je een mooie rand om een oog maakt etc.

Ik hoop dat dit duidelijk is... Nogmaals: wie aanvullingen heeft is welkom deze te doen door een reactie achter te laten. Ook vragen en andere opmerkingen zijn welkom!

grtz,

Ilsemaandag 9 juli 2012

Vogels

Mijn rare vogels zijn af! Het zijn baby-papegaaien!Het patroon is van Kathrin en staat onder de naam Blauara Kuken op Ravelry. Het is in het Duits geschreven en ook te downloaden in een versie die door Google naar Engels vertaald is. Daardoor is niet alles helemaal in één keer duidelijk. (een enkel ding werd mij ook niet duidelijk met het Duits ernaast; dat leek helemaal niet op elkaar!) Maar er was makkelijk genoeg wat op te verzinnen en nu vind ik ze erg leuk! Eentje is maar zo alleen, dus ik vond dat het er minimaal twee moesten worden.
Ik moet er wel bij melden dat ik met een blauwe begonnen ben (het bolletje naast de kooi in de foto van de vorige post) en op zich is die ook af, maar... Ik had het patroon gevolgd en er geen veiligheidsoogjes ingedaan. Nu heb ik wat zitten proberen met gehaakte cirkels en met knoopjes, maar het is het net niet. Hij doet me vooral heel erg denken aan Dolf, uit Alfred J. Kwak. Misschien gaat hij er wat vriendelijker uitzien als ik het met vilt probeer....
Anders kan ik altijd nog cartoon-oogjes maken (witte ovaal met grote zwarte stip, zoals in strips en tekenfilms). Dan zal hij ook wel wat minder evil lijken.


Ik heb ze net in het kooitje gezet; vanwege dat kooitje ben ik immers aan deze kuikens begonnen. Nou vind ik het alleen wel een beetje een sippig gezicht, twee van die kleine beestjes onder in zo'n kooitje...Misschien moeten ze toch maar zo op de kast staan. Dan zie je hun pootjes (waar ik best even op heb moeten oefenen) tenminste ook goed!

Inmiddels heb ik ook de draadjes weggewerkt van mijn blauwe cirkels (dat klinkt als meer werk dan het is; ik naai het op een kussenhoes, dus kon de draadjes gewoon knopen en daarna afknippen ;) ) dus deze kon ook op de foto:


Ik zei het toch?! In blauwtinten is ie ook mooi!

grtz,

Ilse

Ik heb ook foto's gemaakt van het in elkaar zetten van de vogel en het vastmaken van de veiligheidsoogjes. Binnenkort zal ik die plaatsen met een uitleg van hoe ik dat doe, omdat ik gemerkt heb dat er veel gezocht wordt naar een nederlandse uitleg. 

zaterdag 7 juli 2012

Kooi zoekt vogel


Al een tijdje terug heb ik een leuk kooitje gekocht. Op zich niet heel bijzonder, maar wel een leuk kooitje. Vooral omdat deze halfrond is, vind ik hem leuk; deze kun je tegen de muur aan hangen!

Uiteraard is hij niet bedoeld voor een echte vogel. Ik denk ook niet dat ik er goed aan zou doen een echte vogel in huis te halen.... De katten zouden helemaal gek worden!
(Zelda zou laatst al wel even een ekster vangen. Met haar magere 3 kilo. De ekster is bijna net zo zwaar... Dexter gaat al in sluipmodus als er op het dak aan de overkant een merel zit. Lichtelijk overdreven!)

Voor mij is dit een mooi excuus om mijn haaknaald maar weer eens te pakken! Op ravelry heb ik een erg leuk patroon gevonden, van een nét even anders vogeltje. Er wordt aan gewerkt... Mede-ravelers kunnen al spieken; want ik heb het al gemarkeerd als project....

Van de week heb ik ook nog een klein breipatroon gemaakt; een kuiken van meesterbreier Alan Dart.
Het was vrij eenvoudig, was snel af, maar ik vind hem niet heel bijzonder. Ik had andere kralen voor de oogjes moeten gebruiken denk ik en ik vind zijn koppie niet mooi op z'n lijfje zitten. Hoe meer ik probeerde te veranderen, hoe beroerder het werd. Dus heb ik hem maar zo gelaten. Wanneer ik volgend jaar de Paasspullen weer tevoorschijn haal, kijk ik er misschien anders tegenaan.Het staartje vind ik wel leuk; zo'n mooi klein puntje. 

Verder heb ik weer rondjes gehaakt, weer een kussen met cirkelblokken. Ik blijf het een leuk patroon vinden en het haakt heerlijk weg. Deze keer heb ik blauwtinten gebruikt voor de cirkels en wit voor de vierkanten. Als ik nou vanavond goed doorwerk en alle draadjes afwerk, kan ie morgen mooi op de foto...

Ik ga eerst maar weer eens terug naar mijn vogeltje... ;)

grtz, 

Ilse


donderdag 5 juli 2012

Over egels, sokken en mooi weer...

Wat een weer he?! Na een paar dagen nat van het zweet, nu weer nat van de regen... 
Gelukkig hebben we weer even een paar dagen buiten kunnen zitten!


Lekker een beetje breien... Weer 2 egeltjes af!

Ik had ook nog geoefend met inbreien; heb een (platgebreid) sokje gemaakt met Fair Isle patroon.
Ook dat is eigenlijk niet zo moeilijk, vond ik. Kwestie van goed kijken...
Het is een freebie van little cotton rabbits, er staan verschillende kleine motieven bij. Dit is ongetwijfeld voor de meesten gesneden koek, maar ik heb sinds gisteren een Ravelry-account. (kervei- als je me wilt opzoeken;))
Wat is dat groot! Volgens mij is de hele wereld lid.... 
Ik ben even bezig geweest om mijn patroontjes erop te zetten (beter gezegd: de link) en verschillende foto's van dingen die ik al gemaakt heb. Ik ben nog lang niet klaar! 
Het leuke vind ik wel, dat vanwege die grote database; dat (als je alles juist doet), jouw versie van een patroon ook terug te vinden is voor de maker en alle belangstellenden. Bovendien kun je dus ook zien wat die persoon nog meer gedaan heeft, of van plan is. 
Ik vond het bijvoorbeeld erg leuk om te zien dat mijn uiltje al op 4 wenslijstjes staat (sinds gisteravond) en mijn Kitty, sinds 2 uurtjes al op 2 lijstjes.
En uiteraard is het een geweldige plek om patronen te bekijken.. 
Ik ben nog wel even zoet!

grtz, 

Ilse

maandag 2 juli 2012

brei oefeningen


schatjes he?

De bruine heeft mijn moeder gemaakt, ik de rode. Je kunt duidelijk zien dat mijn moeder voor het snuitje wel dunnere naalden heeft gebruikt, en ik niet. (had ik toen nog niet)
Met het breien van dit egeltje heb ik ook geoefend op breien met dubbele draad. Ik was bang dat ik de 2e draad steeds zou verliezen onderweg, maar dat viel goed mee! Verder is het ook maar gewoon een klein en eenvoudig beestje en is dus heel snel klaar. Toen ik hiermee bezig was, regende het ontzettend. Ik moest me bedwingen om niet snel alle uilen en paddestoelen weer uit de kast te halen om de egels te vergezellen in een herfsttafereeltje op tafel...
Gelukkig is het inmiddels wat beter weer.
Afgelopen weken heb ik vaak tot laat gewerkt en ik ben al een aantal keer egeltjes tegengekomen in de schemer. (Ook een keer wilde zwijnen met jongen- daar was ik iets minder enthousiast over, zo op de fiets.)
Het zijn toch wel heel leuke beestjes om te zien, met dat koddige, bolle lijf en hun drukke manier van doen.Het patroontje is van Little Cotton Rabbits, het kost 1 pond, maar is erg leuk en ik vond het goed beschreven. Dit doet het goed als kadootje, of onderdeel van een kadootje, lijkt me!

Ik ben ook ergens eens slakjes tegengekomen... Gevonden! Hier op Mochimochiland. Zo kun je je egeltje nog te eten geven ook!

Dadelijk ga ik weer werken en dan begin ik morgen aan mijn weekend: lekker 2 dagen vrij! Ik zal vast eens bedenken wat ik allemaal wil maken....

grtz,

Ilse