De uitleg...
Geregeld kom ik tegen dat er mensen op zoek zijn naar uitleg over veiligheidsoogjes. Zelf heb ik er ook even mee moeten stoeien. Op zich is het vast kijgen niet zo'n probleem, maar er zijn wat handigheidjes en wat dingen om rekening mee te houden. Juist die informatie heb ik niet kunnen vinden, maar zelf moeten ervaren. Als iemand nog aanvullingen heeft: graag!
Veiligheidsoogjes zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten.
De kleinere, van 6 mm zijn ook wel verkrijgbaar met een gladde pen aan het oog en een metalen schildje (achterkantje).
Door het midden van het schildje zie je een streep lopen en helemaal in het midden is een vierkante opening. Houdt het schildje zo, dat de streep iets verdiept ligt. De pen moet door de opening, waarbij de twee pootjes (van die streep in het midden) wat naar achteren komen te staan. Deze zorgen als een soort weerhaakjes dat het schildje niet meer los komt van het oogje.
Wanneer je met dun garen werkt en een kleine haaknaald, of een heel groot oog wil plaatsen, kan het zijn dat het veiligheidsoogje niet goed door het haakwerk kan. Je kunt proberen er een opening in te creeeren door met je haaknaald tussen twee steken te prikken en wat te rekken. In sommige (extreme) gevallen moet je er met het haken al rekening mee houden, door 1 of 2 vasten te vervangen door 1 of 2 lossen, zodat er een gaatje ontstaat waar je oogje doorheen kan.
Het schildje kan vastgemaakt worden met de bolle kant naar het oogje, of met de holle kant naar het oogje. Meestal doe ik de bolle kant naar het oogje toe.
Het grootste, breedste deel van het schildje zit dan diep in je amigurumi. Het brede deel van het schildje is groter dan het oogje. Zou je hem andersom vastmaken, dan zie je de rand vaak terug, ook nog na het opvullen. Hoe ronder je amigurumi, hoe duidelijker het te zien is.
Nog een reden om oogjes 'bol' te monteren: als je ze vrij dicht bij elkaar zet, kunnen de schildjes van beide ogen elkaar in de weg zitten.
Wat een reden zou kunnen zijn om de oogjes 'hol' te monteren: dus met het brede deel naar het oogje toe: Als je een amigurumi hebt met een heel plat gezicht (dan heb je niet zo'n last van de rand), kunnen de ogen niet anders dan loodrecht op je haakwerk zitten. Zo zitten ze netjes en recht. Druk ze niet te strak aan!!
Deze oogjes zijn, afhankelijk van van welke fabrikant ze afkomstig zijn, soms lastig met de hand vast te maken. De plastic schildjes even zacht laten worden in warm water schijnt te helpen.
Wat ik wel doe is: eerst zorg ik dat het schildje vast op het uiterste puntje van de pen zit. Ik zet mijn duim tegen het oogje (dat mag niet beschadigen!), leg twee platte dingen ( meestal de handvatten van mijn haaknaalden) tegen het schildje- met een beetje ruimte in het midden waar de pen door zal steken. Zo kun je wat meer kracht zetten, zonder dat je randen in je vingers drukt.
Spaar ook niet al je oogjes op; de eerste twee gaan vaak nog wel, maar als je er tien achter elkaar wil doen...
En er zijn er ook met een plastic ring.
Aan de ene kant van de ring zitten 4 kleine puntjes, aan de andere kant zit een kleine verhoging in de ring en 4 inkepingen. De puntjes zorgen voor grip in je haakwerk, de inkepingen aan de andere kant zorgen ervoor dat de ring wel op het oogje aangebracht kan worden, maar er niet meer af kan. De ring moet dus met de tandjes/ puntjes naar het oogje toe over de pen geschoven worden.
Deze zijn in mijn ervaring goed met de hand vast te maken. Bij deze oogjes heb je dus ook kans op de brede ring, vlak onder je haakwerk. Dit kan zichtbaar zijn. Als dat bezwaarlijk zou zijn (afhankelijk van de vorm van je amigurumi) kun je overwegen om een ander type oogje te nemen. Het scheelt al wel als je het oogje niet maximaal aandrukt.
Voor alle oogjes geldt:
*Druk ze niet helemaal maximaal aan! Dat is namelijk geen mooi gezicht. Net als met oorstekertjes: wel vast, maar genoeg speling om er nog wat mee te kunnen draaien: dat vind ik het mooiste resultaat geven.
*Vast is vast! De reden dat er toch nog gewaarschuwd wordt met kleine kinderen, is dat het risico bestaat dat ze het oogje met achterkantje en al uit je haak- (of brei- of naai-)werk trekken. Kleine kans, maar toch.
Kijk dus eerst goed waar je de oogjes wil hebben (steek ze vooral ook allebei al in het haakwerk om de positie te bepalen.) Onthoud de plek door er een steekmarkeerder aan te hangen.
*overweeg ook eens om de oogjes extra op te sieren met een gehaakte rand, een rand van vilt, pailletjes, borduurwerk etc. (Dat zorgt er ook voor dat het effect van een brede achterkant minder opvalt. )
Binnenkort nog een post over veiligheidsoogjes versieren; hoe je een mooie rand om een oog maakt etc.
Ik hoop dat dit duidelijk is... Nogmaals: wie aanvullingen heeft is welkom deze te doen door een reactie achter te laten. Ook vragen en andere opmerkingen zijn welkom!
grtz,
Ilse
Super !!!!!!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel !!
wat een goede uitleg......ikke is verlief op het uiltje :-)
BeantwoordenVerwijderenlieve groet jenneke
http://creaties-jenneke.blogspot.nl
super, vooral die extra decoratie onder het oogje
BeantwoordenVerwijderenheerlijk. mijn man heeft het met kracht vast kunnen krijgen. Maar wat nog mooier is, is het uiltje. waar kan ik dit patroon vinden??
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het gelukt is! Het patroon van het uiltje staat ook op mijn blog,
Verwijderenhttp://www.kervei.blogspot.nl/2012/03/tutorial-uiltje.html
Veel plezier ermee!
Groetjes,
Ilse
Helemaal super Ilse Dank je...liep te tobben met die oogjes..
BeantwoordenVerwijderenhoi hoi ben net volger geworden van je blog alles zo leuk maar had ook een vraagje waar kan je deze oogjes kopen?
BeantwoordenVerwijderengroetjes van corry