zondag 22 september 2013

Appels en apen

Het aapje is af! De afgelopen avonden heb ik lekker doorgebreid en nu is het aapje af. Vanmiddag scheen het zonnetje even lekker; ideaal om buiten wat foto's te maken.De appeltjes zijn ook bijna rijp...wonder boven wonder zijn alle appeltjes blijven hangen! Het smalle stammetje leunt zwaar tegen de steunen aan; in het voorjaar stond hij nog recht.
Hoewel.... bijna alles is blijven hangen. Een heel smal takje is bezweken onder het gewicht van de tros appels en is gebroken. Die appels heb ik geplukt- kon ik meteen even testen hoe het stond met de smaak. Nog erg zuur, maar het beloven frisse, smakelijke appeltjes te worden. De zure appels heb ik even voor de sier op tafel, maar binnenkort wil ik er appelmoes van maken. Roze appelmoes.... Dit zijn namelijk Redlanes; appels met 'rood' vruchtvlees.
Ze laten zich ook mooi oppoetsen; even met een theedoek erover (of met een apenpootje) en ze glimmen je tegemoet. Zonder olie of was; ze lijken wel nep!


Er zit een indringer op mijn kruk....


Nou ja, dan maar samen! Dexter heeft veel ruzie gehad met andere katten de laatste tijd; hij kijkt wel uit voordat hij iemand uitdaagt!


Herfstachtig tafereeltje!Op het blog zij maakt het beschrijft Annita regelmatig hoe zij met kleuren werkt. Soms deelt ze een bol met verloopgaren op in verschillende kleuren en kan dan zelf bepalen waar welke kleurwisseling komt. Zo kan ze identieke of juist verschillende jacobussen uit één bol wol halen. Ook werkt ze soms met effen kleuren, maar dan 4 draden tegelijk. Iedere keer vervangt ze 1 kleur van de 4 en zo krijgt ze heel mooie effecten. Geïnspireerd door deze ideeën besloot ik, halverwege de rode aap, een tweede aap op te zetten. Die heb ik met bruin/zwart en geel gebreid en toen de wol weer oranje werd ben ik weer verder gegaan met de rode aap. Inmiddels is die af en had ik geen bestemming meer voor de rode, oranje en paarse draad. En dan?
Dan zet je toch gewoon een derde aap op?!
Het wolletje lijkt ook maar amper kleiner te worden; ik ben benieuwd hoeveel apen er uit kunnen! Om toch wat variatie aan te brengen, wordt deze aap groter. En roder. Deze brei ik op 3,5 met een rode draad erbij. De kop is bijna klaar, maar ik ben weer bij het geel. Verder met de kleine aap dus! Deze doet me denken aan doodshoofdaapjes. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, dus brei nog even lekker verder....Nog even voor degene die geinteresseerd is in de block stitch, die ik gebruikte voor het roze deken in het vorige bericht. Toevallig heeft Wieke van Keulen  deze net uitgebreid beschreven voor haar haakrol. Het is een leuk patroon om te haken! Ik zou wel vooral adviseren minimaal twee kleuren te gebruiken, anders valt het patroon nogal weg.


grtz,

Ilse

5 opmerkingen:

 1. Oh, wat een mooie Jacobus! Ook de anderen worden mooi, wat zal dat een leuk werk zijn (als je tenminste van breien houdt). Het gaat goed met je appels, ze zouden zo mee kunnen spelen in een zeker sprookje, zo mooi glimmend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De'oude 'liefde voor aapjes weer nieuw leven in geblazen? Ze zijn en blijven leuk ! Mooi gedaan hoor, mam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een super leuk aapje! En wat zijn je appels ook mooi, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar mag je 'apetrots' op zijn, wat een leuke Jacobus! Wat zien de appels er heerlijk uit, lekker als dat zo in je tuin groeit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat gaat een hele apenfamilie worden hihi. De eerste is prachtig.
  Ik ben jaloers op je mooie appels, die heb ik niet in mijn tuin.

  BeantwoordenVerwijderen