zondag 7 februari 2016

Harmony Blanket

Mijn deken is af!


Toen ik net begonnen was met haken en breien heb ik ook wel eens wat acryl geprobeerd, van de Wibra en van de Zeeman. Ik vond het niet prettig, vooral het stroeve en het geknerp over je brei- of haaknaald.... ik kreeg er de kriebels van!
Maar goed, in de afgelopen jaren heb ik al heel wat dekens gemaakt. De katoen die ik ervoor gebruik is prettig, maar ook prijzig. Zeker nu het me ook wel eens leuk leek om met een iets dikker garen te werken. Voor zover ik kan inschatten, wordt dat nog prijziger, gezien de dikkere katoenen bolletjes nog steeds 50 gram zijn, dus minder meters hebben en wel duurder zijn per stuk. Bovendien zijn er veel minder kleuren van en zijn verschillende merken niet onderling te combineren.
Ik werd toch weer wat nieuwsgierig naar andere garens. Over Stylecraft Special DK las ik veel goede verhalen. Na een poosje dubben heb ik het toch maar besteld. Ik heb voor de kleurencombinatie gekozen die ik als kind al graag gebruikte: paars, roze, groen en blauw.Het patroon Harmony Blanket leek me hier wel geschikt voor en ik koos wit voor de randen omdat dat de kleuren zo lekker opheldert. Om de kleuren 'eerlijk' te verdelen werkte ik systematisch; van iedere bol maakte ik de eerste toer. Vervolgens verdeelde ik die over alle bollen. Zo gebruikte ik voor toer 2 iedere kleur een keer. Zo verder met toer 3. De laatste 2 toeren haakte ik in dezelfde kleur. Zo blijft het net iets rustiger en ik vond zo het effect van de eerste 3 toeren beter uitkomen. Afhankelijk van de kleuren en contrasten ligt bij het ene vierkantje de nadruk op het rondje dat ontstaat, of het plusteken, of juist het middelste vierkantje. Ik wilde zo in ieder geval een set vierkanten maken, om dan te beslissen of het prettig genoeg werkt om door te gaan.

Eigenlijk kostte het me maar een kwartiertje om te wennen. Omdat het iets losser is, stak ik eerst een aantal keer in de draad, maar dat was snel over. Dit garen is heel luchtig, wat een heerlijk deken maakt. Hij is een stuk lichter dan mijn katoenen deken (met een bol van 100 gram van dit garen kun je echt heel veel haken!). Het garen voelde ook niet stroef op de naald, maar ik denk dat dat niet alleen door het garen komt. Ik heb nu namelijk clover amour naalden (heerlijk! De luxe waarvan je eerst niet wist dat die noodzakelijk was..) en die zijn qua vorm en materiaal echt duidelijk beter dan de goedkopere naalden waarmee ik vroeger haakte. Voor dit deken heb ik een haaknaald van 4 mm gebruikt. Ik had niet genoeg wit besteld, dus ik moest op zoek naar extra bollen wit. Nu blijkt dat Scheepjeswol Colour Crafter heeft, een lijn die praktisch identiek is aan de Stylecraft. Zelfs de kleuren zijn gewoon dezelfde. Niet heel chique van Scheepjeswol, maar wel heel praktisch, gezien we tegenwoordig een fijne wolwinkel in de buurt hebben, die dit garen in het assortiment heeft. Stylecraft heeft inmiddels wat nieuwe kleuren uitgebracht, ik ben benieuwd hoe lang Scheepjeswol erover doet...Inmiddels is het een royale deken geworden. De mijne is 15x10 vierkantjes, het origineel is 14x9. Ik had nog zoveel over van de kleurtjes, dat ik nog maar even doorgegaan ben. De rand heb ik iets minder groot gedaan. Ik heb net als bij de vierkantjes gedaan; 3 toeren in verschillende kleuren en dan 2 toeren in dezelfde kleur. Daarbij had ik net een paar meter van een nieuw bolletje nodig. De rand is nu nog wat golvend. Ik zal hem wassen en even licht opspannen, dan trekt dat vast wel bij.Ik gebruik dit deken graag, hij is lekker warm en minder 'zweterig' dan ik vreesde. Vriendlief en de katten pikken heb ook vaak en graag in, dus de acryl is wel geslaagd voor de test!


Zelfs nu, achter de computer, zit Zelda graag op schoot, op het deken....!

4 opmerkingen:

 1. Wat is het een prachtige deken geworden. Dat wordt nog "vechten" wie hem gebruiken mag hihihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, die ziet er heerlijk warm en zacht uit! Maar ook ontzettend mooi, minstens net zo belangrijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ตารางคะแนนลาลีกา

  BeantwoordenVerwijderen