zondag 14 oktober 2012

Ripple tutorial: verschillende ins en outs



Of ik niet een nederlands patroon van een ripple-deken heb, werd mij gevraagd. Nou, die is vast ergens te vinden (ik heb hem zelf ook van een patroon van internet gemaakt). Het punt is alleen dat ik nu verschillende dingen weet, die ik niet in die patronen heb gelezen. Als ik dat geweten had, vóór ik aan mijn deken begonnen was, had ik sommige dingen toch iets anders aangepakt. 

Dus hierbij het principe van een ripple-deken (of zigzag, of chevron, net wat je wilt) met verschillende opties, tips en trucs!

Zorg in alle gevallen voor een los gehaakte beginketting, neem hiervoor bijvoorbeeld een grotere haaknaald.

Het patroon wat ik gebruik voor mijn deken is, denk ik, het meest gangbaar. Je begint met een ketting van lossen. Voor de eerste boog en de laatste boog heb je 12 lossen nodig; samen 24. Daarnaast heb je een veelvoud van 13 nodig, afhankelijk van de gewenste breedte. 


De eerste toer (ik adviseer in dezelfde kleur als de ketting; voor het contrast heb ik een andere kleur genomen) begint rechts. In iedere van de eerste vijf lossen haak je een stokje. In de zesde losse haak je drie stokjes (dat is de top). Dan haak je weer een stokje in ieder van de vijf volgende lossen. Vervolgens sla je twee lossen over (dat is het dal), waarna je verder gaat met de volgende boog; vijf keer een stokje, drie stokjes in 1 steek, vijf keer een stokje, twee steken overslaan. 


Iedere volgende toer werkt hetzelfde.


Steeds van rechts naar links. Naar eigen smaak kun je vaker dezelfde kleur gebruiken, of juist iedere keer een andere. Je kunt, zoals hier, door beide lussen insteken, maar je kunt ook alleen de achterste gebruiken, zoals ik met de roze toer gedaan heb. 


Het aanhechten kun je doen door met drie lossen (in plaats van het eerste stokje) te doen. Dan kun je het losse eindje 'meehaken', en hoef je dat later niet meer af te hechten. Je kunt het aanhechten ook doen door middel van een 'standing stitch'. Een soort 'stokje uit het niets'. Dan kun je het losse draadje niet in deze toer meehaken, maar pas in de volgende (omdat het losse eindje in dit geval aan de bovenkant van het stokje zit).

De standing stitch gaat als volgt:

Maak een schuifknoop


 Sla de draad om (houd je wijsvinger op de beide lussen, anders draait de omslag van je naald af)


Steek in, sla de draad om,


Haal de omslag door twee lussen, sla weer de draad om,


Haal de omslag door de twee overgebleven lussen.


In feite gewoon een stokje, maar dan 'vanuit het niets'. 
Net iets charmanter dan 3 lossen. 

Dan nu een variatie: Volgens bovenstaande manier gebruik je steeds 5 stokjes op het 'rechte stuk'. Dat levert kleine golfjes. Dat kan ook kleiner, maar ook zeker groter. 
Bijvoorbeeld met 10 stokjes. 


Dan reken je met 2x 22, dus 44 lossen voor begin en eind, en daartussen een veelvoud van 23. 
Je kunt ook groot en klein combineren; wie houd je tegen?! 
Wordt wel iets meer rekenwerk!

Deze methode levert kleine gaatjes op in je deken (of wat je er ook van wil maken). Zonder gaatjes kan het ook. In plaats van twee steken over te slaan, haak je 3 steken samen in één stokje. Dat heeft weer invloed op hoe groot je beginketting moet zijn, per boogje gebruik je namelijk 1 steek méér:



Wil je er nu een kussen van maken, later nog een randje om maken, of wil je om een andere reden graag dat de boven en onderkant wel recht zijn, dan kan dat; volgens het volgende schema: 

Ripple met gaatjes:
Onder

Boven (eventueel kun je het dubbele stokje vervangen voor een losse, om het gaatjespatroon voort te zetten)



Dit zou ook niet misstaan als armbandje...:)

Ripple zonder gaatjes:


En de verklaring van de symbolen (ook wel handig, gezien ik voor de vaste niet de officiele gebruikt heb...)


In plaats van met stokjes, kan dit ook met andere steken, zoals vasten, halve stokjes, dubbele stokjes, en afhankelijk van je steek word het deken soepeler of stijver (hoewel je dat ook kunt opvangen door een grotere haaknaald te nemen). 
Ik vind het een leuk patroon, ben ook erg blij met mijn eigen ripple deken. Ik niet alleen; vriendlief en de kat zijn er ook erg gecharmeerd van. Verder zijn er talloze voorbeelden te vinden op internet. Door met kleuren te spelen zijn er ook heel veel verschillende effecten te krijgen. Gewoon even googelen!

Ik kreeg de volgende tip van Mieke (zie reacties); op garnstudio staat een ripple patroon, in het nederlands. Deze is met twee toeren per kleur, in allemaal roze-tinten; heel mooi!

Ik hoop dat het zo een beetje helder is (en nuttig), vraag anders gerust!

grtz, 

Ilse

8 opmerkingen:

  1. Dankjewel, heel handig, uitleg en een schema.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig goede en eenvoudige uitleg!!!
    Het ging bij mij altijd fout, maar, zoals jij het beschtijft, moet het zeker goed gaan.
    Bedankt!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heel handig want mijn volgende kraamproject wordt een ripple, ik kan je ook nog een tip geven dat op garnstudio er onder de rubriek baby's een nederlandstalig patroon is voor een ripple voor de liefhebbers ;)
    leuke site hier, k geraak er niet meer vanaf ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je voor het leuke patroon en goede uitleg.

    Ik had alleen in het begin een foutje gemaakt door op de hoek de eerste steek op te zetten, en eigenlijk moet je die overslaan.

    Ook dat stokje uit het niets is nieuw voor me, maar lukt prima.

    Doordat ik mijn draadjes meehaak, is de ene kant anders van uitzicht dan de andere kant.
    Die waar ik start is een rechte lijn, die waar ik eindig is zo mooi gehakkeld... Ik weet nog niet of ik er een randje moet omhaken of niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met dank aan jou beschrijving..... hier mijn eindresultaat (op de rand na dan).... http://marutska.blogspot.nl/2014/07/bijnabijna-het-eindresultaat-is-in-zicht.html . !

    Groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi! Nog heel hartelijk bedankt voor het plaatsten van deze tutorial!
    Ik heb dankzij deze tutorial mijn deken kunnen maken!

    Hij staat op mijn blog uiteraard met een verwijzing naar deze tutorial!

    Groetjes, Priscilla

    diybypepris.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen