vrijdag 1 februari 2013

Nieuw en oud.....

Wie ook meeleest bij Dini aka lapotheker, weet al van de wekelijkse quilt-a-long bij Temecula Quilt Company. (ik kan alleen maar naar de hele site doorlinken; even naar beneden scrollen voor het bericht 'row one') Het thema voor dit quiltje (40"x 40" ) is het 25-jarig jubileum van stofontwerpster Judie Rothermel. Zeker in het begin van het jaar vind ik dit soort projectjes en BOM's erg leuk; hoort een beetje bij de tijd van het jaar! Voor deze gelegenheid leek het me wel leuk om ook een paar stofjes van Judie te gebruiken, maar haar stoffen zijn vooral in Civil War-stijl, mooi, maar het past niet zo heel erg bij mij. Daar zat ik even over te denken tot me te binnen schoot dat ik wél stoffen van haar heb... De jaren 30 stofjes, die ik afgelopen jaar her en der vandaan sprokkelde zijn voor een deel verschillende lijnen van Aunt Grace. Ontworpen door Judie Rothermel! Dat kwam mooi uit, want ik had voor deze stofjes nog geen project in gedachten.


Ik vind een vierkant niet zo heel handig voor een quilt, ik heb graag dat je hem ook altijd nog als dekentje kunt gebruiken. Hoe weet ik nog niet precies, maar ik ga hem dus wel iets groter maken. Daarom, (en omdat ik toen ik eenmaal bezig was, ik niet kon stoppen) heb ik in plaats van 5, inmiddels 7 blokjes gemaakt van het eerste patroon. Nu is het wachten op deel 2.... Dat komt op vrijdag (vandaag!), maar in California begint  de vrijdag een stuk later dan hier.. Nr 7 staat niet op de foto... Het is de bedoeling dat je de blokjes aan elkaar zet in een lange rij (met een baan sashing tussen de beide blokjes), maar dat doe ik nog liever niet voor ik de andere blokjes gemaakt heb. Dan kan ik altijd nog schuiven om de kleuren goed te verdelen over de quilt. Misschien hussel ik de patroontjes ook wel door elkaar..., kan allemaal nog!

Behalve met wat nieuws, ben ik ook met een oudje aan de gang geweest. Deze quilt is met recht een UFO, begonnen in 2009 (?) en toen het aan elkaar zetten van de blokken niet meer lukte heb ik hem in een laatje gestopt en er niets meer mee gedaan. Van de week besloot ik dat het toch maar eens moest gebeuren... Inmiddels heb ik ontdekt wat er allemaal is misgegaan. Het patroon stond op internet en de vrouw legde uit dat zij haar naadjes 'op het oog' deed (eyeballing). Maar zij had al 60 megagrote quilts gemaakt en naait kennelijk heel netjes. Ik weet inmiddels, dat als het netjes moet, ik de nodige maatregelen moet nemen (zeker wanneer vele kleine blokjes één grote quilt moeten vormen). Ook had ik niet begrepen hoe belangrijk het is dat je nadenkt over hoe je de naadjes strijkt. Doe dat verkeerd en het is onmogelijk om nette hoekjes en puntjes te krijgen... In deze quilt zat het consequent verkeerd. Dat levert een boel bobbels op. Het advies om extra naadtoeslag in hoeken bij te knippen had ik wel (fanatiek) opgevolgd, met als gevolg dat ik nu weinig speling had om blokjes te corrigeren. Tegenwoordig knip ik lang niet altijd weg, en als ik knip, pas op het laatst. 
Een aantal dingen heb ik kunnen herstellen, bijwerken en een enkel blok dat echt hopeloos was heb ik niet gebruikt. Verder heb ik me voorgehouden dat 'af ' ook al heel wat is, want netjes zal deze quilt niet worden. Een duidelijk staaltje handwerk, zullen we maar zeggen! 
De top is nu af en ik heb ook al tussenvulling op maat geknipt. Een achterkantstof heb ik nog niet, maar nu hij om de vulling is gewikkeld kreukt hij minder. Het zorgt ook dat de top er wat vlakker en netter uitziet...:)


Het is niet expres, maar ik denk wel dat toevallig het netste stuk te zien is... Niet teveel inzoomen helpt ook!
Ondanks alle afwijkingen (soms millimeters per blokje; dat is heel veel op een hele quilt!) vind ik hem toch wel weer leuk. Ik ben vooral heel blij dat ik de gang weer te pakken heb met deze quilt!
Op de markt of op de handwerkbeurs zal ik kijken naar een mooie stof voor de achterkant en de bies, dan kan ik hem helemaal afmaken. 
De blokjes hierboven zijn een stuk netter geworden... ik ben er toch wel handiger in geworden! Met de UFO in het achterhoofd ben ik ook wel extra rustig en zorgvuldig te werk gegaan.


grtz,

Ilse

PS: Ik heb wel vaker samen met mijn moeder aan een BOM of quilt-a-long meegedaan; vond dat altijd erg leuk. Alleen ik heb er nog niet één afgemaakt... moet ik eerlijk bekennen....

4 opmerkingen:

 1. Wat wordt het 'nieuwe"project leuk!!!! Wat een verschil met mijn stofkeuze. Als ze allebei klaar zijn moetyen we ze maar eens nast elkaar leggen om te laten zien wat stoffen en kleuren doen met een patroon.
  Misschien dat de oude top stimuleerd om de rest ook weer op te pakken.Hij is best mooi hoor! groetjes Dini

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hi - thanks for your comment on my blog - dotpebbles
  x : )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk ook het commentaar, ik zit ook net te denken, als deze zo mooi wordt pak je waarschijnlijk de anderen ook om af te maken
  fijne avond nog
  Tineke
  bollies53.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Those fabrics are lovely together :)

  BeantwoordenVerwijderen